Enkla frågor för att självuppskatta ert underhållsarbete
Har ni en underhållsplan?
En underhållsplan bör som minst innehålla alla delar som ingår i K3-regelverkets komponentmetod. Detta inbegriper bl.a. mark, stammar, tak, fasad (fönster och ytskikt), inre ytskikt, installationer (ventilation, hiss, UC m.m). Planen bör omfatta de närmaste 50 åren.
Är planen uppdaterad?
Planen bör hållas uppdaterad och gås igenom minst vartannat år för att hållas aktuell. I samband med uppdateringen bör man gå runt i fastigheten och göra en underhållssyn. Delar som behöver tittas närmare på kanske en besiktningsman bör göra.
Tittar ni på planen när ni sätter budget?
Respektive rad i planen bör ha en estimerad kostnad för användning dels i årsbudgeten men också för flerårsbudgeten för att identifiera riskerna på längre sikt.
Är planen tillgänglig digital och har styrelsen kunskap om hur den funkar?
Dessvärre så hamnar många underhållsplaner i ett utskrivet format i en pärm, alternativt så hamnar underhållsplanen i ett excel dokument som ingen riktigt vet vilken som är den senaste versionen och hur man sparar denna för kommande generationer av styrelser.
Svarade ni nej på 2 eller fler frågor?
Inga bekymmer, med vår gedigna erfarenhet av besiktningar, inventeringar och statusbedömningar så kan vi upprätta er Underhållsplan åt er. Vi åtar oss uppdrag från bostadsrättsföreningar, samfälligheter, förvaltningsleverantörer eller andra.
”Visdom att veta exakt vad som ska göras, varför man ska göra det, hur och när man ska göra det, och vad som kommer att hända när det är gjort” – Sapientia – Latinsk ord
Ritningar visar oftast hur något ser ut, men det kan också vara förslag på hur det skulle kunna se ut. Ritningar används främst vid ombyggnation och/eller lovförfrågan hos kommunen. Ritningar ger möjlighet för en handläggare att skaffa sig en uppfattning om ytan utan att nödvändigtvis vara på plats.
Vi kan upprätta alla slags ritningar för er fastighet.
Ritningsexempel
Relationsritningar
Står ni inför en ombyggnation eller vill veta hur t.ex. avloppsrören ser ut? Då behövs det kanske göras en förstudie där man inspekterar, statusbedömer och ibland kvantifierar det man har bekymmer med. Exempel kan vara återkommande stopp i avloppet, eller att fasaden börjar spricka. Oavsett problem så kan vi hjälpa till.
Inventering inför fönsterbyte
Problembeskrivning
Först så behöver man identifiera problemet, är det ett problem som kräver större åtgärd eller är det en isolerad händelse?
Undersökning
Baserat på problembilden så sker undersökning okulärt eller med ingrepp i byggnadsdelen för att utreda exakt orsak.Ibland så kan man behöva särskilda verktyg eller kompetenser.
Förstudie
Undersökningen resulterar i en förstudierapport som skall innehålla en objektiv beskrivning av problemet samt förslag till problemlösning. Rapporten skall vara tydlig och skall kunna läsas av alla och inte bara fackmän.
Upphandling
Om förstudien resulterar i att en åtgärd skall tas så kan vi hjälpa till med handlingar för att få detta genomfört.